devam etmeniz halinde bu veri kaldırılacak.devam etmek istediğinizden emin misiniz?

istanbul tıp fakültesi (çapa) yerinde yeniden yapılanmalıdır çünkü

  1. İTF-Çapa Yerinde Yeniden Yapılanmalı. Nedenine gelince, pek çok neden sayılabilir. Ama en önemli nedenlerden biri, fakültemizin kurumsal ve tarihi değeri. İTF tüm ülkede Çapa Tıp Fakültesi olarak biliniyor. Hastalar "Bir de Çapa'ya görünmelisin" diye fakültemize gönderiliyor. Çünkü ülkenin ilk tıp fakültesi ve hem eğitimde hem de tanı-tedavide yerleşik gelenekleri var. Öğretim üyeleri ve öğrenciler, güncel bilimsel gelişmeleri yakından izliyor. Pek çok öğretim üyesi, hem ulusal hem de uluslar arası düzeyde alanının en önde gelen isimleri arasında ve hep de böyle olmuş.
    İTF-Çapa Tıp Fakültesi 14 Mart 2016'da 189.yıla giriyor. Fakültemizden sonra ülkemizdeki 2. tıp fakültesi Ankara Tıp, kuruluşu 1945,ilk mezununu 1952'de vermiş. İlk mezundan bu yana 64 yıl geçmiş. Fakültemizle arasında 125 yıl var. Gelişmiş ülkeler, tarihi ve önemli geçmişi olan kurumları neredeyse pamuklar içinde koruyorlar. Bugün İngiltere'de Oxford'un yeri değiştirilmeye kalkılırsa tüm ülke ayağa kalkar. Hiç abartmıyorum, İngiltere için Oxford ne ise ülkemiz için de İTF-Çapa odur. Geçenlerde pek çok kişi bir fotoğraf paylaştı, Oxford'un 200 yıl önceki haliyle şimdiki hali aynı. Keza ülkemizden başka bir örnek vermek gerekirse, Boğaziçi Üniversitesinin kuruluş yılı 1863. Yani 153 yıllık bir kurum. Boğaziçi Üniversitesi Güney kampüse sığamadığı için önce kuzey kampüs, sonra Kilyos Sarıtepe kampüsleri eklendi. Yani ana çekirdek hep korundu ve korunacak.
    Esnaf ve ev sahipleri sorunu her semte gidince olacak. Serbest piyasa ekonomisinde arz-talep dengelerine göre fiyatlar belirleniyor. Doğru olan üniversitelerin yurt sayılarını arttırmalarından geçiyor. Boğaziçi Üniversitesi Kilyosa yurtlar yaptı. Kilyostaki kampüsle Hisarüstü kampüsü arasında düzenli servis çalışıyor, İETT otobüsleri var. Ama yeni yurtlar yapılsa da öğrenci sayısı artışına yetişemediği için ve/veya bazı öğrenciler evde kalmayı tercih ettiği için üniversitenin çevresinde ev tutuyorlar. Hisarüstünde de ev kiraları çok yüksek.
    Yakın çevrede veya metro-tramvay ulaşımına uygun bir yerde yurt, kütüphane, sosyal ve spor etkinlikleri olanaklarının olduğu bir ek kampus inşa edilebilir. Yani yurt sorunu fakülte Çapa'da devam ederken de çözülebilir. Yeter ki istensin ve bunun için emek verilsin. Ama eğitim, araştırma ve hasta hizmetleri Çapa kampüsünde devam etmeli.
    Fakültemiz sadece anılarımızı canlı tutmak için Çapa'da devam etsin diye bir beklenti ile değil, tarihi kimliğine yaraşır bir şekilde, ihtiyaçlara göre yenilenerek Çapa'daki kurumsal yapısını sürdürmeli. Öğrenci ve asistanlar mezun olur gider, öğretim üyeleri emekli olur gider. Bizler hepimiz yolcu, ama Çapa- İTF kurumsal yapı olarak hancıdır. İstanbul Tıp Fakültesi ya da halk tarafından bilinen adıyla Çapa Tıp Fakültesi bundan sonra da, hem de sadece bizim zamanımızla sınırlı kalarak değil, yüzlerce yıl Çapa'da varlığını sürdürmeli.289,389,489...yıllarında da Çapa'da olmalı.
    avatar
    12.03.2016 - 11:57
tümünü gör